Kun få triatleter kører både den traditionelle og off-road triathlon, og endnu færre dominerer i begge typer. Men for Flora Duffy bærer XTERRA en stor del af hendes succes som ITU-triatlet og omvendt.

Efter Flora Duffy sluttede 2016-sæsonen af med først en sejr i ITU World Triathlon Grand Final i Cozumel og senere XTERRA World Championship i Maui, startede hun for kort tid siden sin 2017-sæson med en sejr i XTERRA Grabouw i Sydafrika (hvor danske Morten Olesen i øvrigt var med). I denne artikel forklarer hun hvordan udforskningen af off-road elementerne hjælper hende med at være med helt i front i konkurrence.

Flora Duffy startede sæsonen med en sejr i XTERRA Grabouw

Det kom ikke rigtigt som nogen overraskelse at Flora Duffy ville vinde XTERRA Grabouw i Sydafrika for kun en måneds tid siden. Duffy er uhyggelig på ITU-scenen, men i XTERRA er hun nærmest i en klasse for sig selv.

Læg dertil til at hun ofte træner i Stellenbosch, så hun kender derfor området hvor XTERRA Grabouw bliver kørt ret godt.

Men selvom hun nærmest er i en klasse for sig selv på XTERRA-scenen, så var det alligevel rart for hende at starte sæsonen med en sejr.

– “Det er fedt at starte sæsonen med en sejr. XTERRA South Africa (i Grabouw, red.) er for mig et specielt race. Jeg bruger en del af året på at træne i Stellenbosch, så dette XTERRA er næsten en slags hjemmebanerace. Venner og min kærestes familie kommer for at se racet, så det gør det bare endnu større,” fortæller Flora Duffy i et interview med tri-magasinet Triathlete.com.

Men hvordan fik Flora Duffy lige timet formen sådan, at hun kun en måned efter at have vundet ITU World Triathlon Grand Final og samtidigt også sikrede sig VM-titlen, kunne vinde XTERRA World Championship i Maui?

– “Hele året var meget intenst. Forberedelserne til OL og at vinde ITU World Triathlon krævede en hel del af mig. Min coach Neal (Henderson, red.) og jeg besluttede at fjerne det meste af intensiteten i min træning og ikke bekymre os så meget om hvor mange watt jeg cyklede med og hvilke specifikke pacezoner jeg løb i. Jeg var i god form, det meste af arbejdet var gjort og den mest vigtige ting var at holde mig rask og lige at give det sidste til min aerobiske base.”

ITU-stævnerne og XTERRA er svære at kombinere

Når nu Flora Duffy åbenlyst har så meget succes med at kombinere konkurrence under både ITU og XTERRA, hvorfor er der så ikke flere der gør det? Med tanke på den tekniske del af mountainbiken i XTERRA, må det jo helt sikkert give en masse fordele på cyklen i ITU-feltet.

Men at være triatlet på topplan i ITU World Series, kan være meget svært at kombinere med samtidigt at køre XTERRA. I de senere år er der blevet tilføjet yderligere stævner til World Series-kalenderen, så der alene i 2017 er ikke mindre end ni WTS-events – og så skulle mange af trænerne derude og de nationale forbund ikke være vilde med at deres bedste ITU-atleter stiller til start i off-road stævner. Det fortæller Flora Duffy i hvert fald.

– “Det er svært at balancere de to (World Series og XTERRA, red.). ITU-kalenderen er så fuld at det er svært at presse andre races ind. Jeg kører nu kun to XTERRA-events om året – ét for at kvalificere mig til Maui, og så selvfølgelig også Maui. Det er svært at presse andre ind,” forklarer Flora Duffy.

– “En anden årsag er at en del forbund og trænere ikke vil tillade deres atleter at konkurrere off-road. Jeg forestiller mig at det har noget at gøre med frygten for at atleterne kommer til skade. Og så selvfølgelig også den store forskel: Det er ikke alle der kan håndtere en mountainbike. Det er højst sandsynligt den største udfordring.”

Fik interessen for XTERRA under en pause fra ITU-stævnerne

Der er ingen tvivl om at off-road triathlon sådan generelt er mere risikobetonet end traditionel triathlon på landevejen. Det skal man i hvert fald ikke have hverken kørt mountainbike eller løbet trail mere end en enkelt gang eller to for at vide.

Så hvad er det så der er så tiltrækkende ved XTERRA som gør at Flora Duffy ikke helt kan holde snitterne væk?

– “I 2013 tog jeg en lille pause fra ITU-konkurrencerne og kiggede efter noget nyt at prøve mig af på. Jeg vidste hvordan jeg skulle køre en mountainbike, så synes lige jeg skulle prøve XTERRA. Jeg fik faktisk et ordenligt los i røven i mit første race, og det var så hårdt. Så XTERRA blev sådan set noget jeg bare ville lære. Heldigvis begyndte jeg at date Dan Hugo (en tidligere XTERRA-pro, red.) det år, så han lærte mig nogle tricks,” fortæller Duffy og forklarer hvad der er så fedt ved XTERRA.

– “Jeg nyder det (XTERRA, red.). Det er så forskelligt fra alle andre former for triathlon. Det er så sjovt og racelokationerne er så unikke. I ITU-konkurrencerne skal alting være perfekt for at vinde, imens det at styrte, at punktere eller at dumme sig i et par sving bare er en del af XTERRA. Det er en god blanding af stor ydeevne og et eventyr ude på ruten.”

Sådan kombinerer Duffy XTERRA-træningen med landevejen

Som vi har været inde på tidligere i denne artikel, så kan XTERRA og off-road triathlon generelt – hvis vi ser bort fra den større risiko for at komme til skade – have sine fordele på landevejene på ITU-scenen.

Bedre tekniske egenskaber på cyklen er nok den største fordel, men Flora Duffy peger også på at XTERRA er med til at gøre det hele sjovt.

– “Det (XTERRA, red.) sørger for at det hele bliver ved med at være sjovt. Jeg nyder variationen. Hvis jeg ikke lige har lyst til at køre på min landevejscykel, kan jeg trække min mountainbike frem og tage en tur på sporerne. Det kan blive ret intenst når man konkurrerer på ITU-scenen, så for mig er XTERRA blevet et godt supplement,” forklarer Duffy og giver et lille indblik i hvor meget hun træner off-road.

– “Jeg bruger 3 eller 4 måneder om året i Sydafrika, og imens jeg er her, kører jeg på min mountainbike 2-3 gange om ugen. Samtidigt gør jeg det ofte med Dan (Hugo, red.), og hvis han ikke skal slippes af syne, er jeg nødt til at være teknisk dygtig.”

– “Under ITU-sæsonen prøver jeg stadig at træne på min mountainbike en enkelt gang om ugen. Efter ITU-sæsonen stiller jeg racercyklen væk og træner kun på min mountainbike for at forberede mig på XTERRA verdensmesterskabet. Jeg prøver at bruge så meget tid som muligt på at køre på trails. Det er meget mere krævende i forhold til landevejscykling, så det tager mig omkring 10 dage at blive hvad jeg kalder for mountainbike fit. I forhold til løb og svømning, så er det i store træk det samme. Løbet i Maui er primært opad, så der inkorporerer jeg længere bakker ind i min træning.”

Én ting der trækker ned ved XTERRA

Skulle Flora Duffy pege noget der trækker ned ved at køre XTERRA, så har hun kun ét minus. Og det er faktisk egentligt ikke så stort et minus alligevel.

– “Den eneste ulempe for mig er at det gør min sæson længere end jeg engang imellem ønsker, men jeg slutter altid mit år i Maui, så det er ikke så slemt,” slutter Flora Duffy.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply