Helle Frederiksen tog i dag hul på sin 2017-sæson med en fornem tredjeplads i IRONMAN 70.3 Puerto Rico. Der var et stærkt kvindefelt til start, og med dagens tredjeplads viser hun at hun er klar til den kommende sæson. Alicia Kaye vandt hos kvinderne, imens Taylor Reid vandt hos herrerne.

Det er ikke kun herhjemme og i Australien der i denne weekend bliver kørt race. Også i Puerto Rico bliver der konkurreret, og på startstegen hos de professionelle kvinder fandt vi danske Helle Frederiksen.

Efter en intens dyst gennem 1900 meter svømning, 90 kilometer cykling og 21,1 kilometer løb, lykkedes det Helle Frederiksen at slutte på en tredjeplads. Vinderen blev amerikanske Alicia Kaye, imens canadiske Stephanie Roy tog sig af andenpladsen.

Hos herrerne var det canadiske Taylor Reid der vandt, imens Andy Potts blev nummer to og Ben Kanute blev nummer tre

Sådan forløb kvindernes race

Der var kridtet op til en hård battle om sejren hos kvinderne i IRONMAN 70.3 Puerto Rico her til eftermiddag. Udover danske Helle Frederiksen var også navne som Alicia Kaye, Lindsey Corbin og Stephanie Roy til start, og det skulle vise sig at der skulle kæmpes allerede fra start.

Der var nemlig ikke gået mange sekunder fra startskuddet havde lydt, til tre kvinder havde vristet sig fri fra resten. Helle Frederiksen var heldigvis med her, og hun havde følgesskab af Alicia Kaye og Heather Lendway. Frederiksen var den første til at sætte sine fødder på landjorden, men kun få sekunder senere fulgte Lendway trop som den næste og Kaye som den tredje.

Til gengæld var der i T1 næsten to minutter til de nærmeste forfølgere, så kunne de tre kvinder arbejde sammen på cyklen, ville det mest sandsynligt blive til en kamp om sejren mellem de tre.

Det skulle dog vise sig at der ikke var noget samarbejde mellem de tre kvinder. Alicia Kaye satte voldsom turbo på allerede tidligt på cyklen, og Heather Lendway havde ikke ligefrem taget de gode cykelben på. Kayes tempo fik hurtigt sat Frederiksen fra hjul, imens Lendway blev sat af Frederiksen – så frontgruppen var reduceret til én.

Og Kaye havde travlt. Allerede efter 30 kilometer havde hun opbygget et forspring på lige over 2,5 minut til Frederiksen – og mere end fem minutter til de øvrige konkurrenter. Og det var et mønster der bare fortsatte og fortsatte hele vejen ind til T2, hvor Kaye dermed var den første kvinde til at sætte cyklen.

Der skulle gå 4 minutter og 44 sekunder fra Alicia Kaye havde stillet cyklen i T2 til Helle Frederiksen gjorde det samme som nummer to. Spørgsmålet var så nu hvorvidt Kaye havde brugt for meget energi på cyklen og om Frederiksen på den måde ville kunne lukke hullet på de afsluttende 21,1 kilometer løb.

For vi skulle nemlig ikke langt ind på løbet før det stod klart at Kaye langtfra kunne holde samme pace som Frederiksen. Hullet mellem de to bliver i hvert fald løbende mindre, og ved mellemtiden efter 10,5 kilometer havde Frederiksen mindsket Kayes forspring til 2:20.

Bagfra kom dog en hurtigtflyvende Stephanie Roy som absolut også skulle tages seriøst. På de 10,4 kilometer løb havde hun hentet mere end 3 minutter på Kaye, så set med danske briller kunne det hurtigt gå galt.

Med kun knap fire kilometer tilbage får Roy indhentet Frederiksen og fortsætter jagten på den førende Kaye, alt imens Frederiksen ikke kan hænge på Roys tempo. Med kun få kilometer tilbage kunne det dermed godt se ud til at Alicia Kaye ville tabe sejren, men hun holder den lige til det sidste – med Stephanie Roy på andenpladsen kun et halvt minut efter, imens Helle Frederiksen slutter på tredjepladsen, knap halvandet minut efter Kaye.

Alicia Kaye
Foto: IRONMAN

Glæde hos IRONMAN Danmark

Hos IRONMAN Danmark er der stor glæde over Helle Frederiksens tredjeplads. Som bekendt stiller Frederiksen til start i sommerens IRONMAN 70.3 European Championship i Helsingør, og dagens danske tredjeplads vækker stor optimisme hos arrangørerne.

– “Set med danske briller er det en helt fantastisk optakt. Feltet i Helsingør 18. juni bliver det stærkeste på distancen i Europa i år. Men Helle Frederiksen viste i dag, at de store danske forventninger og forhåbninger, der er knyttet til hende er realistiske,” fortæller Frej Elbæk Schjeldal, kommunikationschef for IRONMAN i Danmark der arrangerer sommerens europamesterskab.

– “Flere af de navne der var til start i dag i Puerto Rico stiller også til start i Helsingør til sommer, så udover det flotte resultat i sig selv, har Helle også sendt et meget klart signal til hendes nærmeste konkurrenter om at mesterskabsformen er ved at være der.”

Taylor Reid vandt hos herrerne

Hos herrerne var det canadiske Taylor Reid der løb med sejren, halvandet minut foran Andy Potts på andenpladsen. Kampen om andenpladsen var dog ikke helt lille, da amerikanske Ben Kanute faktisk indtil tæt på målet besatte andenpladsen. Det var kun med nødt og næppe at Potts lykkedes med at kravle op på andenpladsen – kun 10 sekunder adskilte Potts og Kanute i mål.

I modsætning til i kvindernes race, skulle vi helt ud på det afsluttende halvmarathon før der skete afgørende ting og sager. Både Reid, Potts, Kanute og Paul Ambrose var nemlig samlet i en frontgruppe da de ankommer i T2, men Reid viste sig simpelthen for stærkt på det afsluttende løb.

Kanute fulgte ellers nogenlunde med Reid i et godt stykke tid, men knækkede pludseligt – og så var Potts klar til at overtage andenpladsen med kun få hundrede meter igen.

Taylor Reid
Foto: IRONMAN

Resultater IRONMAN 70.3 Puerto Rico 2017

Kvindernes resultater

1 Alicia Kaye, USA, 4:18:04
2 Stephanie Roy, Canada, 4:18:33
3 Helle Frederiksen, Danmark, 4:19:30
4 Lesley Smith, USA, 4:23:28
5 Skye Moench, USA, 4:27:53

Herrernes resultater

1 Taylor Reid, Canada, 3:49:50
2 Andy Potts, USA, 3:51:22
3 Ben Kanute, USA, 3:51:32
4 Stephen Kilshaw, Canada, 3:53:21
5 Raul Tejada, Guatemala, 3:54:07

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply