Ikoniske Maui er i dag scenen for de 22. udgave af XTERRA World Championship.
I alt er 900 håbefulde triatleter samlet og skal kæmpe sig igennem både hårde ruter og udfordrende klima, når den klassiske XTERRA-distance på 1500 meter svømning, 30 km MTB og 10 km trailløb skal tilbagelægges. Danmark er repræsenteret med i alt ni deltagere, som melder sig klar til kamp. 

Det har været en typisk uge på Maui, Hawaii. Det startede med fantastisk solskin og høje temperaturer. Midt på ugen blev øen ramt af massive nedbør og masser af vind. Nu er solen og ikke mindst varmen tilbage, og der venter derfor en ægte XTERRA-udfordring til alle deltagere med både mudder, sved og tårer.

Det er nu sæsonen skal toppe for de i alt 900 håbefulde deltagere, som gennem mere end 40 XTERRA-stævner rundt omkring i verden, har kvalificeret sig til det prestigefyldte mesterskab i løbet af året.

De sidste par dage har vi her på pastaparty.dk fokuseret på PRO’erne (læs mere her), og nu er turen kommet til alle age-group deltagerne, hvor vi skal kigge nærmere på de ni danske deltagere, som kan se frem til en stor oplevelse og forhåbentligt også kæmpe med om topplaceringerne.

De sidste to år har vi været begunstiget af hele to verdensmestre, da Clara Blohm Clemmensen og Carol Rasmussten tilbage i 2015 vandt henholdsvis 15-19 år og 50-54 år, og sidste år gentog Carol bedriften, imens Karsten Olsen var klodens stærkeste i kategorien 60-64 år.

Det bliver derfor spændende, om vi om under et døgn, endnu engang kan kåre en dansk vinder.

Fakta: De danske deltagere

Følgende ni danskere er på startlisten, når XTERRA World Championship skydes igang kl. 20.00 dansk tid:

AG 20-24: Shiva Leisner – kvalificeret via XTERRA Denmark, Møns Klint
AG 30-34: Heidi Thranum – kvalificeret via XTERRA Denmark, Møns Klint
AG 35-39: Anders Nyberg – kvalificeret via XTERRA Norway, Norefjell
AG 35-39: Poul-Erik Lejsgaard – kvalificeret via XTERRA Denmark, Møns Klint
AG 40-44: Lars Johansen – kvalificeret via XTERRA Finland
AG 40-44: Tommy Nielsen – kvalificeret via XTERRA Denmark, Møns Klint
AG 45-49: Stefan Laursen –  kvalificeret via XTERRA Pan-american Championship
AG 45-49: Eskild Ebbesen – kvalificeret via XTERRA Norway, Norefjell
AG 55-59: Michael Nielsen – kvalificeret via XTERRA Norway, Norefjell
Organizers Challenge: Simon Jørn Hansen 

Eskild Ebbesen efter en tur på MTB-ruten Eskild kører i kategorien 45-49 år og er oplagt kandidat til podiepladserne.

Danskere glæder sig til en stor oplevelse

Vi har haft kontakt med Lars Johansen og Anders Nyberg på Maui, som begge glæder sig og føler sig klar til søndagens store udfordring. For Lars Johansen er det flere års XTERRA-fokus, der kulminerer netop nu.

Anders Nyberg og Lars Johansen på toppen af MTB-ruten på Maui

“Hele familien er landet på Maui, og nu skal et års målrettet træning nydes med 3 uger med VM i Xterra d. 29 oktober og familie hygge. Det har været 2 sjove år, hvor svømning, MTB og trailløb har været en del af hverdagen. Jeg husker stadig mit første XTERRA i Århus i juni 2015, som både var en kæmpe udfordring med det kolde vand og kramper, men også startskuddet til en ny spændende idræt med høj puls og action.

Jeg hentede start nr. idag sammen med 800 andre atleter fra 52 lande. Svøm, løb og MTB ruterne er testet, men det er stort set forskelligt fra dag til dag, hvordan forholdene er. Svømning kan være fantastisk med krystal klart vand eller det kan skifte til kæmpe bølger. Trailruten er som vi kender det i Danmark med en del højdemeter de første 4 km hvorefter det går ned af bakke. Fik idag testet MTB ruten sammen med de andre Xterra Nordic deltagere og det var en mudret fornøjelse. Måske lidt en “rookie-mistake” at cykle når der om natten havde regnet. Der var så meget mudder at for og bagdæk blokerede og det var umuligt at cykle. Lad os bare sige, at vi håber på tørvejr de næste par dage.

Målet for denne tur er at få en kæmpe oplevelse og chancen for at stå på startlinjen som glad amatør sammen med verdenseliten. Derudover en top 10 placering i min AG krydret med 3 ugers kvalitetstid med familien.

Maui er fantastisk. Vi har rejst i USA en del gange og er indtil videre positiv overrasket over øen” fortæller Lars Johansen.

Der er mange, der glæder sig til at følge Lars til VM, da Lars rent faktisk har oparbejdet en større fanskare i Aarhus-området, da han sideløbende med sin egen træning har været XTERRA-ambassadør, hvor han har varetaget løbende træning for op mod 100 deltagere i Aarhus.

Anders Brink Nyberg nyder også livet i fulde drag på Maui, som er kulminationen på et år fuldt med cross triathlon:

“Jeg har nu været på Maui i to fulde døgn (tirsdag morgen kl 6:00 red.), idet vi ankom sent lørdag. Indtil videre har alt været perfekt, bortset fra, at jeg har sovet alt, alt for lidt lør/søn/man aften pga. jetlag. Med perfekt mener jeg, at Eskild Ebbesen, Lars Johansen og jeg søndag formiddag gennemførte et langt og pga. varmen udmarvende 3X-pas, hvor vi svømmede 1000 m, cyklede 2×12 km på den nedre del af ruten (øvre del åbner først onsdag) og løb næsten hele trailløberuten.

Søndag morgen svømmede Heidi Thranum, Eskild og jeg først 1500 m og cyklede én runde på den nedre del af cykelruten. Så jeg synes allerede, vi har godt kendskab til dét, vi skal igennem på søndag.

Vejret er jo bare lækkert, når man kommer fra kolde Danmark. Det er faktisk næsten lidt for fugtigt, men temperaturen gør jo, at man kan gå rundt i ingenting og bare være afslappet,” fortæller Anders om det søde liv på Maui.

Han glæder sig til at race, selvom forberedelserne altid kan være bedre, især når man samtidig gerne vil prioritere andre vigtige ting:

“Generelt synes jeg mine forberedelser de sidste par måneder, dvs. siden XTERRA Norway, har været lidt so-so… Forklaringen er, at jeg – pga. min familie-situation og gymnasielærer-jobbet – praktisk taget træner det samme det meste af året, hvilket er ca. 1+ times udholdenhedstræning hver dag, dvs. 7-8 ugentlige timer.

Jeg ved jo, at jeg er ganske god ’form’ – jeg fik f.eks. i sommers registreret et kondital på godt 70 på løbebånd, men det er jo langt fra dét, det udelukkende handler om ift. XTERRA, hvor der er så meget teknik på især cyklen, men for så vidt også i svømningen (da det ofte er vildere vandforhold end i landevejstriatlon) og selvfølgelig på trailløbet.

Jeg må nok bare erkende, at jeg har været lidt for doven omkring omlægningen af min træning, så den havde fuldt fokus på XTERRA World Championship. Man kan sige, at det ville have været bedre for mig, hvis jeg ville opretholde mine 7-8 timers træning/uge, hvis jeg endnu oftere havde svømmet OW ved Bellevue, oftere havde cyklet MTB i stedet for spinning og oftere havde løbet i skoven i stedet for på landevej til/fra arbejdet i Gentofte (jeg bor i Lyngby). Men det ville jo så også have kostet tid fra familien, og ideen med at droppe de lange landevejsdistancer til fordel for det noget kortere cross-triatlon var jo bl.a., at jeg skulle frigive lidt mere tid til mine piger. 

Så jeg fortryder for så vidt ikke mine forberedelser, men når nu det er VM, kunne det da have været fedt at føle, at jeg ikke kunne have gjort mere.”

Men nu er det race-tid, og Anders Brink Nyberg er selvfølgelig klar til at give den fuld power:

“Jeg kender jo også mig selv godt nok til at vide, at jeg selvfølgelig går all-in på søndag. Men i og med, at den overordnede målsætning er at have en fed oplevelse, er det mig også magtpåliggende, at jeg efterfølgende føler, jeg gav alt jeg har ude på ruten. Forhåbentlig gør det, at jeg kan ende i top10 i min AG, men det siger jeg uden at have noget at have det i – jeg aner jo ikke, hvordan niveauet er, ud over, at det selvsagt er højt, når folk er kvalificeret fra hele verden.”

Vi ønsker Anders, Lars og de resterende danskere alt muligt held og lykke. Det er muligt at følge XTERRA World Championship kl. 20.00 via livestreaming her.

Derudover vil vi i aften/i nat løbende opdatere på Pastaparty.dk’s facebookside. Både omkring PRO’erne og de danske deltagere.

DEL
Andreas har en fortid som projektleder i Running26, der står bag alle de nordiske XTERRA-stævner. Han besidder dermed en dyb indsigt og skarphed i særligt cross triathlon, hvilket også dét han bruger i sit arbejde her på Pastaparty.dk

Leave a Reply