Vi så skivebremser på nogle af cyklerne i Ironman World Championship i Kona tilbage i oktober. Og flere og flere cykelproducenter – og særligt dem med specifik fokus på triathlon – har stor fokus på skivebremser, som det bremsende element på cyklerne. Nu åbner ITU også op for skivebremser i deres begrænsede regelsæt for cyklers udformning.

Skivebremser bliver tilladt – men kun i non-draft stævner

Selvom vi nu i noget tid, har kunne se cykler med påmonterede skivebremser i store Ironman-stævner, så har det faktisk ikke været tilladt i officielle ITU-stævner. Men på den store årlige ITU-kongres, som netop er blevet afholdt i Madrid, blev der nu endelig åbnet op for, at cykler med skivebremser også bliver tilladte i ITU-regi. Men kun i non-draft races – indtil videre.

Hvad angår skivebremser i draft-legal stævner, afventer ITU, hvad Den Internationale Cykelunion tager af beslutninger.

Tre løsningsforslag var i spil

Det er World Federation of Sporting Goods Industry (WFSGI), som sammen med Ironman og triathlon-sitet Slowtwitch.com, har fremlagt forslaget til ITUs Tekniske Komite. Der var en kort debat om emnet, men efter en generel enighed blandt alle parter, blev forslaget til regelændringen altså vedtaget.

Ifølge Slowtwitch.com, som jo var en af parterne i diskussionen i Madrid, var der tre forskellige muligheder for, hvordan løsningen på skivebremser på cyklerne, kunne komme til at se ud.

Den første løsning kunne være, at ITU havde forbudt skivebremser totalt i ITU-triathlon. Den anden løsning kunne være, at det simpelthen skulle være op til de nationale forbund, at bestemme, om skivebremser skal være tilladt i deres respektive stævner. Eller det kunne være endt, som det gjorde; at tillade skivebremser i non-draft triathlon.

Et fremskridt i markedet for triathlon cykler

Indtil nu, har det altså kun været tilladt, at køre på cykler med skivebremser, i få stævner over hele verden. Derfor må det også siges, at være lidt af en sejr for de cykelproducenter, som mere eller mindre er gået all-in på skivebremser.

Blandt de fuldblodede tri-cykler med skivebremser, findes blandt andet modeller som den nye Diamondback og den nye Cervelo P5X, ligesom mindre mærker som blandt andre Ceepo, er begyndt at implementere skivebremser på udvalgte triathlon cykler.

De nye regler betyder, at uanset hvilket land du kører stævner i, vil det fremover være tilladt at køre non-draft stævner på en cykel med skivebremser.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply