I den kommende weekend går det løs ved Cannes International Triathlon i den franske by Cannes. Deltagerne står over for en konkurrence, der består af 2 km svømning, 95 km meget kuperet cykling og et afsluttende løb på 16 km. Det er altså derfor en smule længere svømning og cykling, og noget kortere løb, end ved den traditionelle halvironman (70.3) distance.

Med danske øjne er stævnet ekstra relevant da vi har hele tre danske pro triatleter til start i Cannes: Michelle Vesterby, Line Thams og Tine Holst. For den efterhånden rutinerede langdistance triatlet Michelle Vesterby bliver Cannes International Triatlon startskuddet på hendes sæson, men det er dog ikke første gang at den Herning-baserede triatlet kører konkurrence i den franske kystby.

Line Thams derimod, skyder med konkurrencen i Cannes sin første sæson i gang, hvor hovedfokus bliver på 70.3 – og altså dermed ikke længere med fokus på de kortere distancer i ITU regi, som World Cup’en og World Triathlon Series. Et spændende eventyr der står foran Line  – mange nye udfordringer og muligheder venter.

Også for Tine Holst, der til daglig bor i Frankfurt, bliver stævnet i Cannes noget nyt, men hun startede dog sæsonen med en duatllon på Mallorca i februar, hvor hun løb afsted med sejren. Tines vintertræning er forløbet super godt, efter en lidt sen start i januar efter en lang sæsonpause.

Pastaparty.dk har haft fat i de tre piger for at høre mere om deres vintertræning, udfordringer, omvæltninger, formen og hvad de ser mest frem til den kommende tid!

Hoften, der satte en stopper for 2016

Line Thams, der i efteråret fik et brud på hoften efter et styrt på sin cykel, har siden måtte kæmpe sig tilbage i form. Siden sæson 2016 har hun også skiftet træner fra nuværende landstræner og træner for Tri Team SDU, Kasper Gejl, til sportschef Michael Krüger, der allerede har adskillige langdistanceatleter under sine vinger.

De sidste 8 måneder har bestemt ikke været en dans på roser for Line, der døjede med eftervirkninger fra bruddet i noget tid efter selve skaden skete.

”Jeg tror jeg fik øjnene op for, at den værste periode egentlig ikke er selve skadesperioden – for der kunne jeg ikke gøre så meget ved det alligevel – men i perioden efter, hvor man arbejder og arbejder og stadig bliver konfronteret med dag efter dag, at der er SÅ lang vej tilbage igen”, fortæller sønderjyden, der nu er bosat i Odense, og fortsætter:

“Der gik også flere måneder, hvor der kun var minimal fremgang i form og aftagende smerte fra hoften. Det har testet min tålmodighed, min tro på det og min motivation, som jeg aldrig har prøvet det før”.

For Line har det været afgørende – og et bevidst valg – at hun omgav sig med mennesker, der troede på hende, når hun selv tvivlede og hjalp hende med at fjerne fokus fra træningen og tingene ikke var så sjove. I dag er hun kommet ud på den anden side af skaden og er i fuld gang med sin træning. Men hvor står Line Thams lige nu?

”Skal vi snakkes ved efter Cannes?” bemærker hun med et smil og et glimt i øjet, og tilføjer så:

”Jeg tror egentlig, at det er okay! Altså jeg er langt fra topform, men jeg er inde i en fase, hvor jeg rykker mig dag for dag, og det har jeg egentlig gjort i 3 ugers tid nu. Det er verdens bedste følelse!” forklarer Line.

Men havde man spurgt hende for 3 uger siden, havde svaret været noget anderledes. Svømningen og cyklingen gik – og går – rigtig godt, men det har taget lang tid for Line at få bygget løbet op og det er ikke gået helt så hurtigt, som hun gerne selv ville. Men heldigvis er sagen nu en anden.

”Det er som om, at jeg virkelig skulle finde det momentum i løb igen – og det var virkelig HELT væk – men nu er det som om, at det bliver bedre hver gang, jeg tager løbeskoene på”, fortæller Line.

Michelle Vesterby: lidt langsom i optrækket

For Michelle har vinteren heldigvis været fri for de store skader, og hun glæder sig nu til at vende tilbage til den franske by, hvor hun før har været til start og få skudt sin sæson i gang. Vintertræningen er gået fint for Michelle, fortæller hun selv.

”Jeg sluttede jo sæsonen sent efter Ironman Cozumel – så jeg havde en lang off season. Og folk ved jo jeg er lidt langsom i optrækket”, fortæller hun med et smil, og tilføjer så ”Vi ved jo hvornår det gælder. Men jeg har trænet godt og været på La Santa 2 x 3 uger over vinteren.”

Michelle vurderer selv, at formen i øjeblikket er ok, men at hun dog typisk ikke er så skarp i starten af sæsonen.

”Men det sjove er, at jeg kan have et rigtig godt træningspas, som måske er tæt på det bedste, og så dagen efter kan det være lort! Så det kan lidt være en dreng eller pige”, fortæller hun med et smil.

I år har Michelle befundet sig længere tid i Danmark end sædvanligvis og har derfor kørt meget på turbotrainer, og netop det er hun spændt på at se effekten af. Derudover har hun fået et nyt setup på sin Cannondale cykel frem mod Ironman Hawaii, så der bliver afprøvet og testet i stor stil.

Line: En omvæltning – fra OL fokus til 70.3

For Line Thams kan man godt tillade sig at sige, at der står et nyt kapitel for døren. For skribenten er det også lidt vemodigt at se den faste træningsmakker gå nye veje efter nogle helt igennem fantastiske år. Men forandringer er altid godt – og ligeledes bliver det uden tvivl for Line, der altid har været en stærk cykelrytter. Det nye fokus er for Line både spændende og motiverende, og sker efter hendes egne ord på et passende tidspunkt. Hun er færdig på universitetet, har været ude med skade længe, og en OL cyklus er netop overstået og en ny er startet.

Men Line understreger dog også, at hun slet ikke er færdig med de korte, intense race hun kender så godt. ”Jeg er slet ikke træt af kortdistance tri, så jeg tror også jeg vil holde lidt fast i fx at køre et par (franske) Grand Prix”. Disse konkurrencer foregår i samme format som ITU – på sprintdistancen og er ”draft legal”.

Når mere leverpostej er nødvendigt

Længere distancer og en ny form for race-dynamik betyder naturligvis også en ny slags træning. Men hvad har egentlig ændret sig?

”Der er kommet mere cykling (endelig!) og mere “leverpostej” træning på programmet”, fortæller Line med henvisning til at den benhårde træning fra tidligere, der er nødvendig ved de højintense ITU stævner, er blevet byttet ud med mere jævn træning

Line cykler i dag 5-6 gange om ugen, og også længere ad gangen end hidtil, og samtidigt er indholdet på kvalitet i programmerne noget anderledes.

”I sidste uge kørte jeg fx 1*45 min steady pace. Det er lidt noget andet, end når vi kørte 5×8 min med 30 sek sprint + 30 sek rul + 4 min rulleskift + 1min rul osv.”, forklarer Line med henvisning til de tidligere ofte meget intense cykelpas, hvor syren dominerer og hjertet sidder i halsen. Samtidig er der også kommet lidt mindre fokus på svømning for Line, især i de perioder, hvor hun er på lejr og derfor har øget fokus på cyklingen.

Den fuldtidsprofessionelle livsstil

Omvæltningen har ikke kun været fra kort til længere distancer, men også et skift fra et liv som deltidsstuderende kombineret med en trikarriere, til fuldtids professionel triatlet. Hvordan har omvæltningen egentlig været for Line Thams?

”Egentlig lidt anderledes end forventet. Eller måske ikke….Hvorfor skrev jeg ikke ned hvad jeg havde forventet?” spørger hun smilende.

”Lige i starten var jeg ret overvældet. Jeg synes, at det var vildt mærkeligt stadig at “bo” på universitetet, men ikke at skulle gå i skole mere. Det har jo været min identitet lige siden jeg vidste hvad ordet identitet betød, at jeg “gik i skole” – og som lidt af en “sucker” for skolen, så har jeg haft det skønt med min identitet som “studerende” – og jeg kunne sagtens være det resten af mit liv”, fortæller Line, der blev blandt de 3 bedste ved ”Unge Forskere” for år tilbage (og projektet handlede selvfølgelig om svømning!)

”De største forskelle, jeg har mærket indtil videre, er, 1) at hele det danske system ikke rigtig har nogen rubik for “professionelle atleter”, så papirarbejdet tager altså lidt længere tid.

2) Telefonopkald med forsikringsselskaber kommer man cirka igennem alle ansatte, og 3) at jeg får sovet mere”, fortæller hun.

”Nørden” gemmer sig dog stadig inden i:

”Indtil videre nyder jeg det virkeligt og er i god balance – men altså, jeg er jo stadig helt den samme person – og jeg nørder stadig PubMed på sofaen, nu skal jeg bare selv vælge, hvad jeg læser”, fastslår hun.

Forventninger til stævnet i Cannes: morgenmadsbuffeten kalder!

Ved årets første konkurrencer sidder nerverne ofte uden på tøjet for de konkurrerende atleter – også selvom konkurrencen måske ikke har så stor prioritet. Der dukker mange spørgsmål op: har jeg trænet godt nok over vinteren? Hvor står jeg nu? Kan jeg stadig finde ind i konkurrence-mindsettet og –fornemmelsen? Året første konkurrence er altid en god mulighed for at få svar på nogle af disse spørgsmål og samtidigt er det for mange lidt af en ”rustbuster”.

Tine Holst glæder sig netop til at få testet formen af og få startet sæsonen. Samtidig er hun spændt på at prøve et nyt raceformat og opleve et nyt sted. Men hvorfor netop Cannes International Triathlon?

”Det passer perfekt som hård træning og ”racetest” før Ironman Lanzarote. Det er en hård rute, der er god konkurrence og jeg har hørt godt om racet – og så er det ikke langt fra Frankfurt. Jeg elsker bjerge og hård cykling”, fortæller den 37-årige triatlet.

Hvor formen er lige nu er Tine selv i tvivl om – men netop derfor er hun spændt på at få den testet af.

For Michelle Vesterby er det en god måde at starte sæsonen på – men hun lægger ikke skjul på, at der er mange ekstra bonusser, ved at være til start i Cannes.

”Jeg har været i Cannes de sidste 3 år – jeg bliver inviteret til stævnet – så ingen udgifter i forhold til rejse/hotel og så får jeg også “lommepenge””, forklarer hun med et glimt i øjet, og fortsætter:

”Derudover bor man på et 5-stjernet hotel i Cannes – og føler sig lidt som en superstjerne. Så både Claus og jeg er enig om, at der ikke er nogen bedre måde at holde påskeferie og starte sæsonen på”, afslutter hun med et stort smil.

Michelle er ikke heller ikke i tvivl om, hvad hun glæder sig mest til i Cannes:

”Er det frækt at sige… morgenmadsbuffeten? Den er bare så super god!” fastlår hun.

For Line er sagen en anden (om end hun uden tvivl ser meget frem til morgenmadsbuffeten også).

Hvad ser hun mest frem til?

”At teste mig selv og se hvor jeg står i forhold til de andre! Race er den mest ærlige form for tjek på, hvor man har sine styrker og svagheder – og jeg glæder mig egentlig til at blive konfronteret med det”, forklarer Line.

De store mål for 2017

Sæsonen er lang og for de fleste endnu ikke skudt i gang. Men hvilke hovedmål har de tre danske piger for den kommende sæson. Line Thams er ikke i tvivl.

”Hovedmålet er EM i Herning. Det er en unik mulighed, når vi har et internationelt mesterskab på hjemmebane, som jeg vil udnytte”, forklarer hun. Men lige nu er Line bare utroligt spændt på at skulle køre konkurrence igen – og så glæder hun sig meget til at skulle køre foran hjemmepublikum, når hun også stiller til start ved flere danske stævner.

For Michelle Vesterby er det sportslige hovedmål Ironman Hawaii, hvor Michelle blev nr. 4 i 2015 og nr. 6 i 2016. Men hun lægger dog heller ikke skjul på, at der er ét dansk stævne hun – ligesom Line – glæder sig utroligt meget til.

”Jeg glæder mig også sindssygt til at deltage ved EM på hjemmebane i Herning! Det bliver en kæmpe oplevelse og fest!” fastslår Michelle.

For Tine Holst handler 2017 om at kvalificere sig til VM på Hawaii igen samt forsvare sin titel ved Ironman Lanzarote. Og netop stævnet i Cannes ser hun som et godt træningsrace frem mod Ironman Lanzarote. Øvrige stævner frem mod kvalifikationen til Hawaii, udover Ironman Lanzarote, er endnu ikke fastlagte. Tine har nogle gode resultater i bagagen, der tæller til Hawaii kvalifikationen, men der skal gerne to gode race til, før hun har en billet til VM på Ironman på Hawaii i hånden.

For den Frankfurt-baserede triatlet handler 2017 sæsonen især om at forblive sund, fit og glad, samt fortsætte sin gode udvikling og blive hurtige i alle tre discipliner.

Med de ting i fokus kan det jo ikke gå helt galt! Vi ønsker alle tre piger en god start på sæsonen og siger tak for jeres tid!

Cannes International Triathlon løber af stablen på søndag den 16. april kl 8 lokal tid.

DEL
Ditte er Pastaparty.dks første skribent. Til dagligt er hun en del af det danske triathlon landshold, imens hun sideløbende studerer international politik på CBS. Ditte har et dybt indblik i den professionelle verden og hun brænder for at gøre en forskel for dansk triathlon.

Leave a Reply