Når man vil deltage i et stævne på den fulde ironman-distance, bør man så validere sin deltagelse ved at have gennemført en konkurrence på den halve distance på forhånd? 

Det spørgsmål er der sikkert mange tri-nørder der har stillet sig selv. Særligt hos arrangørerne bag den første udgave af IRONMAN Philippines (der går under navnet Century Tuna IRONMAN Philippines), er det et spørgsmål der har været oppe at vende.

Stævnet – der i øvrigt præsenterer sig som sit første, eneste og sidste race – mener nemlig ikke det er forsvarligt at have deltagere til start, der ikke tidligere har gennemført enten en fuld eller en halv ironman.

Brev fra IRONMAN Philippines, hvor de stiller krav til at alle deres deltagere, har gennemført minimum ét halvt ironman stævne indenfor to år før raceday
Brev fra IRONMAN Philippines, hvor de stiller krav til at alle deres deltagere, har gennemført minimum ét halvt ironman-stævne indenfor to år før raceday (klik på billedet for at læse det i fuld størrelse)

De kræver dermed, at hver enkelt atlet der skal køre IRONMAN Philippines, skal have gennemført en konkurrence på enten den fulde eller den halve ironman, indenfor de seneste to år fra raceday. En dato der falder den 3. juni 2018.

Ellers bliver man ganske enkelt nægtet at stille til start.

IRONMAN Danmark: Man skal være påpasselig med at sætte barrierer op

Hos IRONMAN Danmark, der bl.a. står bag IRONMAN Copenhagen, er dette krav dog ikke noget, der kommer til at blive indført i deres stævner.

De mener nemlig generelt at deres deltagere møder godt forberedte op, og at man skal være påpasselig med at sætte barrierer op, der ikke nødvendigvis har en betydning.

– Jeg tror generelt set, at man skal være påpasselig med at sætte alt for mange barrierer op for deltagelse, som ikke nødvendigvis har en praktisk betydning. Når man ser lidt bredt på de uheld der sker til triathlonstævner, så er der ikke nogen sammenhæng med hvor øvet folk er og hvad der så sker. Det kan være medfødte fejl, helbredsfejl eller hvad det nu måtte være. Men det har altså ikke nogen sammenhæng med hvor forberedt man er, fortæller Thomas Veje Olsen, direktør i IRONMAN Danmark.

– Hvis man kigger på de danske stævner og niveauet de folk her kommer og deltager på, så er folk ret godt forberedte. Typisk så lever folk en aktiv livsstil og de har så sat sig det her mål. De har måske løbet noget marathon inden de kom til triathlon, eller kørt nogle lange cykelløb og sådan noget. Så man har ikke dem, der kommer ind fra gaden og tænker; nu skal jeg til at gøre det her. Så uagtet om de har været igennem et triathlonforløb eller ej, så når de står på startstregen, så er de ret godt forberedte.

– Så overall, så anbefaler vi jo at folk er så godt forberedte som overhovedet muligt på at deltage i et fulddistancestævne eller et halvdistancestævne. Men vejen dertil, behøver ikke nødvendigvis gå over et andet triathlonstævne eller en halv ironman. Eller hvad det nu måtte være.

OOB Life: Cut-off tiderne er allerede en god mekanisme

Hos en af landets største coachingvirksomheder der beskæftiger sig med triathlon, nemlig OOB Life, er man enig i IRONMAN Danmarks betragtninger. Her mener man endda, at de eksisterende cut-off tider, er en god mekanisme. Det fortæller Aleksandar Sørensen-Markovic fra OOB Life.

– Personligt synes jeg det er rigtig godt der er nogle krav og grænser til at klare en ironman, men jeg synes allerede der i cut-off tiderne ligger en god mekanisme, som gør folk møder velforberedte op, fortæller Aleksandar Sørensen-Markovic fra OOB Life, der i disse tider oplever stigende interesse for den ikoniske distance.

 – Vi oplever flere og flere bliver interesseret i at lave ironman. Den generelle tilgang til at lave en ironman oplever vi som sund og fornuftigt. Det skal dog også siges, at når folk vælger at bruge professionelle trænere som os i deres forberedelser, så har de allerede overvejet om de er klar til udfordringen og samtidig også hvordan de klarer den bedst mulig.

 – Vi forventningsafstemmer med dem vi træner. Det sker at vi bliver enige med nogle af de som træner med os, at de skal droppe at stille op til en ironman. Det handler ikke så meget om at de ikke kan blive klar til at overholde cut off tiderne, men i højere grad om det giver mening at forcere træning ind i en hverdag, der måske er blevet mere travl end de kunne have forudset, da de tilmeldte sig stævnet.

 – Vi siger ofte til vores nye triatleter at de vil opdage at det jo ikke er selve stævnedagen de vil tænkte tilbage på, men forberedelserne frem mod stævnet, de vil værdsætte. Det er vigtigt at huske. Alt hvad der er noget værd, skal man kæmpe for. Derfor er glæden ved at løbe over målstregen til en ironman også langt større, hvis man har forberedt sig så godt man kan, med de rammer og muligheder man har.

CREDO Endurance: Det giver umiddelbart fin mening

Hos Gregers Rye Christensen, der er ejer af et af de mest succesfulde danske tri-trænings virksomheder pt., nemlig CREDO Endurance, ser han til gengæld et godt formål med kravet. Det gør han fordi der er rigtigt mange one-timers, der udelukkende tilmelder sig en IRONMAN med det ene formål, at have det stående på sit CV.

Samtidigt medgiver han da også, at langt de fleste der skal køre IRONMAN for første gang, rent faktisk vælger at køre en halv som en del af deres build-up.

– Forslaget er jo et forsøg på at få bugt med den lille gruppe af CV-Ironmens, der egentlig ikke har nogen interesse i triathlon, men som gerne vil pryde sig af at have gennemført en ironman. Derfor synes jeg umildbart det giver fin mening, at man skal kunne dokumentere at man har været i stand til at gennemføre en halv ironman inden man kaster sig ud i en hel. På samme måde som man f.eks. ser i diverse ultraløb, fortæller Gregers Rye Christensen fra CREDO Endurance.

– Man skal samtidig huske på, at langt de fleste ironman-triatleter typisk vælger at lave en halv i deres build-up mod deres første ironman. Så forslaget vil altså ramme en meget lille gruppe af mennesker. Og da det er min opfattelse at denne lille gruppe typisk indeholder mange CV-ironmens, synes jeg det ville være gavnligt for dem selv og sikkerheden blandt andre deltagere, at de har fået en idé om hvad det vil sige at lave en triathlon, inden man kaster sig ud på kongedistancen.

Svømmetilbud fra DTriF til købere af eventlicens

Tager vi et spring tilbage til Thomas Veje Olsens holdning til emnet, så er der særligt én ting, de hos IRONMAN Danmark mener er essentielt for at være godt forberedt til den fulde distance.

Nemlig åbenvandssvømningen.

Og lige netop det med åbenvandssvømningen, der findes der altså råd for begynderne. Thomas Veje Olsen oplyser nemlig, at der hos Dansk Triatlon Forbund arbejdes med en model, hvor begyndere med en såkaldt eventlicens, kan komme ud og prøve nogle åbenvandstræninger.

– Der hvor det er, at man bør være godt klædt på, det er til åbenvandssvømningen. Og Dansk Triatlon Forbund arbejder blandt andet med en model, hvor man får et tilbud i forbindelse med at man køber en eventlicens, og hvis man ikke er aktiv supersvømmer, så har man mulighed for at komme ud og prøve nogle åbenvandstræninger, hvor det er klubfolk og Dansk Triatlon Forbund der står bag. Det er stadigvæk på frivillig basis, men der er snak om at det er noget der skulle være obligatorisk, oplyser Thomas Veje Olsen.

– Og sådan noget tror jeg er rigtigt godt. Jeg er ikke så meget til at man sætter deciderede adgangskrav op, fordi jeg tror igen det skaber en kunstig barriere. Med gode råd og rådgivning, får man folk længere og man får bedre miljøer omkring sporten.

Leave a Reply