To dage med høj varme og luftfugtighed blev i dag afløst af voldsom regn tidligt på eftermiddagen (i Australien) på tredje og sidste dag i Super League Triathlon Hamilton Island. Temperaturen var måske lidt køligere, men atleterne havde det stadig mere end varmt under dagens Eliminator-format.

Dagens race, der var delt op i tre etaper, fik atleter elimineret og taget helt ud af racet efter hver etape. Det gjorde at der fra atleternes side både skulle tages hensyn til taktik i kombination med rendyrket fart.

1. etape af Eliminatoren

I Eliminatorens første etape var det et krav at man skulle slutte i top-15 hvis man ville gå videre til 2. etape. Og som det efterhånden er kutyme, så var Richard Varga manden der var hurtigst på svømningen og var den første til at bestige den regnvåde stigning Mango Tree Corner på cyklen.

På grund af eftermiddagens store regnskyld, var vejene glatte og krævede derfor store tekniske færdigheder på cyklen. Det fik Ben Shaw (Irland) at føle, da han måtte en tur i asfalten i et hårnålesving og derefter var nødsaget til at udgå.

Shaw var dermed den første til at udgå, men det var Cameron Dye der var den første til at blive pillet ud af racet som et resultat af Eliminatorens regelsæt. Han var nemlig nummer 16 til at komme i mål på dagens 1. etape, og han kunne dermed danne selskab med Josh Amberger, Dmitry Polyanskiy, Brent McMahon, Terrenzo Bozzone, Daniel Hoy og Sirgudur Ragnarsson der blev pillet ud under gårsdagens Equalizer.

Førende Richard Murray kørte smart hele vejen igennem både svømningen, cyklingen og løbet på 1. etape, hvor han konstant var en del af frontgruppen men aldrig pressede farten. Cirka midtvejs på løbet var Murray i 14. position og man kunne tydeligt se ham tælle 13 atleter foran ham, så han var sikker på at være i en optimal position for at holde sig indenfor de første 15, for ikke at blive taget ud på målstregen.

2. etape af Eliminatoren

På 2. etape skulle der kæmpes om at slutte indenfor top 10 for at kunne gå videre til tredje og sidste etape af Eliminatoren. I hvad der for Henri Schoeman havde været nogle “rolige dage”, fik han rettet op på ved at angribe på cyklen.

Han slap dog aldrig rigtigt afsted og i stedet var det Ryan Fisher der var første mand til at stille cyklen og tage hul på løbet. En gruppe på ti blev hurtigt dannet i front, indtil norske Kristian Blummenfelt angreb og sikrede sig sin anden etapesejr under Eliminatoren, da han også vandt 1. etape.

18-årige Matt Hauser har på Hamilton Island vist sig frem som en verdensklasse-atlet, men han var den første atlet til at blive nægtet adgang til tredje og sidste etape. Han sluttede nemlig som nummer 11 på 2. etape efter at have kæmpet bravt på løbet. Han blev elimineret sammen med Andrea Salvisberg, Alessandro Fabian, Crisanto Grajales Valencia og Jorik van Egdom.

I et liveinterview i Recovery-zone efter 2. etape, udviste Richard Murray stort overskud og fortalte at han følte sig overbevist om at han nok skulle vinde i det samlede regnskab, og fortalte samtidigt at han vil angribe på cyklen på sidste etape – “big gear, no fear” sagde han og forudså samtidigt at der vil blive løbet i 2:50 min/km pace på det afsluttende løb på tredje og sidste etape.

3. etape af Eliminatoren

Med 14 af verdens bedste triatleter tilbage på 3. etape, var der stor spænding blandt de mange tilskuere da atleterne tog plads på startbroen. Det var tid til 3. og sidste etape i et race der tildeler 100.000 dollars til den samlede vinder når målstregen er blevet krydset.

Ved starten på 3. etape stod Murray som den klart førende triatlet, da han i det samlede regnskab havde 40 point. Mario Mola var nummer to med 31 point, og det betød så at Murray bare skulle slutte i top syv hvis han skulle vinde samlet.

Og der blev virkeligt gået til stålet på tredje og sidste etape. Ikke fra førende Murray, men i stedet fra Ryan Fisher der satte et hårdt angreb ind på cykelruten efter en tæt svømning. Fishers fremstød fik skaffet ham 16 sekunder i T2, og skulle han løbe med sejren på tredjedagen i Super League, ville han være nødt til at løbe hurtigere end normalt på det afsluttende løb.

Det lykkedes han ikke med og i stedet var det så de tre dominerende løbere Murray, Mola og Birtwhistle der tog over. Der blev løbet i et vanvittigt højt pace og det lykkedes på et tidspunkt for Mola at få skabt et lille hul til de to følgesvende. Murray måtte melde pas til tempoet og lå dermed i tredjeposition med Mola og Birtwhistle foran sig.

Hvem der ville vinde Eliminatoren skulle afgøres i en spurt, og her var Birtwhistle lige en tand hurtigere end Mola. Jake Birtwhistle vandt dermed tredjedagen i Super League Triathlon, imens Mario Mola tog sig af dagens andenplads og Richard Murray rundede podiet af med tredjepladsen.

Murray samlet vinder, Mola nummer to og Birtwhistle nummer tre

Det var dog Richard Murray, der med tredjepladsen i Eliminatoren og sejren i både Triple Mix og Equalizeren, vandt Super League Hamilton Island samlet med en samling på ikke mindre end 56 point ud af 60 mulige. Murray kunne dermed lade sig hylde som den samlede vinder af den førstepræmien på 100.000 dollars.

Mario Mola vandt den samlede andenplads og 50.000 dollars med 49 point, imens Jake Birtwhistle rundede podiet af med en tredjeplads og en check på 30.000 dollars med 48 point.

Hele racet fra tredje og sidste dag på Hamilton Island kan ses herunder:

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply