Helle Frederiksen har i dag været til start i det amerikanske Ironman 70.3 Augusta 2016. Også danske Pia Grønnemose var til start i age group 35-39 for kvinder. Hun måtte dog desværre udgå efter godt fem kilometer på det afsluttende halvmarathon. Til gengæld viste Helle Frederiksen klassen og vandt en ganske suveræn sejr i det professionelle kvindefelt.

Elite kvindernes race

Selvom startlisten i elite kvindernes race i Augusta, så aldeles skarpt ud, så gik danske Helle Frederiksen alligevel ind til dagens halve ironman med et mål om at vinde. Og det håb må man sige, at hun fik omsat fra mål til realitet.

En amerikaner der vil fremad under svømningen

Det var tidligere i dag klokken 13.30 dansk tid, at startskuddet lød til Ironman 70.3 Augusta 2016. 22 kvinder spurtede derudaf allerede fra starten, men kun én kvinde skilte sig mere ud end de andre.

Amerikanske Haley Chura havde nemlig en anelse mere fart i vandet end de øvrige af dagens bedste svømmere. Hun svømmer dagens 1900 meter helt alene i front og ankommer i T1 i tiden 20:42. Helle Frederiksen kommer dog ganske kort derefter, nemlig kun 20 sekunder.

Chura og Frederiksen har til gengæld, allerede under svømningen vist, at de begge er kommet, for at blande sig i toppen. Chura har således i T1 et forspring på 2:06 til canadiske Melanie McQuaid, som er dagens tredjehurtigste svømmer. Hun har dog følgeskab af sydafrikanske Jeanni Seymour, som kun er ét sekund efter McQuaid i T1.

Den danske raket stjæler showet på cyklingen

Ude af T2, havde ingen af topkvinderne, tabt nævneværdig tid under skiftet. Det er dermed fortsat Haley Chura som er den førende på cyklingens første meter og Helle Frederiksen som er nærmeste forfølger.

Men Churas føring kommer ikke til at holde længe. Ganske vidst var Chura lige en anelse hurtigere end Frederiksen i vandet, men til gengæld så er danskeren i en helt anden klasse på cyklen. Og det viste hun allerede tidligt på dagens 90 kilometers cykling.

Der var nemlig kun kørt få kilometer, førend at Frederiksen havde både indhentet og sat Chura godt og grundigt fra hjul. Og Helle Frederiksen kører stærkt, rigtigt stærkt.

Ved eneste mellemtid som er placeret halvvejs på cykelruten, er Frederiksen allerede i front med knap tre minutter. Næste kvinde er fortsat Chura som kæmper en ivrig kamp for ikke at give Frederiksen et alt for stort hul.

Men den kamp koster også godt på Churas kræfter. Hun må derfor lade Frederiksen komme længere og længere væk. Faktisk så langt væk at Frederiksen er første kvinde i T2 med et forspring på 10:30 ned til Chura som ankommer i T2 som nærmeste forfølger.

Bagfra har Melanie McQuaid stille og roligt ædt mere og mere af Churas forspring. McQuaid er derfor den tredje kvinde i T2 og hun har her kun otte sekunder op til Chura. Til gengæld har hun 10:38 op til Frederiksen.

Så allerede i T2, har Helle Frederiksen lagt sig så langt foran, at det ser ud til, at meget skal gå galt, hvis ikke det bliver med en dansk vinder, af Ironman 70.3 Augusta 2016.

Kontrolleret og sikkert løb sikrer sejren

I løbeskoene, sørger Helle Frederiksen for at kontrollere sin performance, ned til mindste detalje. Et forspring på 10:30 på 21,1 kilometer løb, betyder ikke meget hvis man løber over evne, og det ser det ud til at Frederiksen løber efter.

Alligevel har Frederiksen, ved mellemtiden efter 4,8 kilometers løb, udbygget sit forspring til Haley Chura som fortsat holder sin andenplads. Amerikaneren er her næsten tolv minutter bagud – til gengæld har hun fået sat Melanie McQuaid eftertrykkeligt. McQuaid er dermed ved første mellemtid 1:38 efter Chura og knap 13:30 efter Frederiksen.

Helt i front hos Helle Frederiksen er det dermed tydeligt at hun nu blot kan cruise sejren hjem. Og det gør hun også. Uden at tabe alt for meget tid på dagens øvrige 16 kilometers løb, løber hun i mål som suveræn vinder af Ironman 70.3 Augusta 2016.

Men andenpladsen går til gengæld ikke til Chura som ellers har kæmpet alene i efterhånden mange kilometer. Canadiske Malindi Elmore, som har lagt som nummer fire under stortset hele racet, løber i mål med dagens næsthurtigste løbesplit og slutter på andenpladsen med et forspring på 3:40 til Chura.

Men faktisk har Haley Chura fået sig en ordentligt nedtur på den sidste halvdel af løbet. Hun må dermed se både Jeanni Seymour og amerikanske Ruth Brennan Morrey, løbe forbi på dagens sidste par kilometer.

Jeanni Seymour slutter racet med dagens absolut hurtigste løbesplit på 1:20:59 og løber dermed i mål som dagens tredjebedste kvinde. Faktisk har Seymour løbet så hurtigt, at hun i mål, kun er 17 sekunder efter andenpladsen Malindi Elmore.

Men dansk vinder i form af Helle Frederiksen blev det altså – og så på helt suveræn vis!

Resultater Ironman 70.3 Augusta 2016

Kvindernes podie

For kvinderne er der ingen tvivl om hvad dagens resultat blev, men for en god ordens skyld tager vi lige kvindernes podie med her.

1 Helle Frederiksen, Danmark, 4:10:45
2 Malindi Elmore, Canada, 4:20:06
3 Jeanni Seymour, Sydafrika, 4:20:23

Herrernes podie

Hos herrerne var der ingen professionelle atleter til start. Men det afholdte nu ikke enkelte af herrerne fra at blande sig i dagens absolutte top. En enkelt mand var endda, med sin sluttid på 4:08:04, hurtigere end Helle Frederiksen.

1 Christopher Douglas, USA, 4:08:04
2 Peter Davey, USA, 4:20:17
3 Jeremy Richardson, USA, 4:22:08

Øvrige danske resultater

Udover Helle Frederiksen, var der en enkelt dansk atlet til start i dette års Ironman 70.3 Augusta. Og det var Pia Grønnemose som til dagligt er bosiddende i USA. Hun måtte dog udgå efter fem af dagens afsluttende 21,1 kilometer løb. Årsagen er ikke redaktionen bekendt.

Kvinder 35-39

DNF, Pia Grønnemose

Du kan se alle dagens resultater fra Augusta på Ironmans hjemmeside her.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply