WADA, den internationale anti-doping organisation, har netop offentliggjort en opdateret liste over forbudte stoffer for den kommende 2018-sæson. 

Listen er gældende fra den 1. januar 2018, og nyheden kommer samtidigt med annonceringen af ændringerne i deres eksisterende overvågningsprogram.

De væsentligste ændringer (fra 1. januar 2018)

  • Væksthormonerne thymosin-beta 4 og lignende alternativer (ex. TB-500) er tilføjet til den forbudte liste
  • Tulobuterol er tilføjet til listen som en beta-2 agonist
  • Glycerol er blevet fjernet fra Substance Class S5 og er ikke længere forbudt fra den 1. januar 2018
  • Siden den 1. januar 2013 har det været forbudt at modtage indsprøjtninger på mere end 100 ml. indenfor en periode på 12 timer. Reglerne er nu blevet ændret sådan, at der fra den 1. januar 2018 gives tilladelse hertil i undersøgelser på hospitaler, kirurgiske indgreb og i kliniske tests
  • Definationen af gendoping er blevet opdateret til også at omfatte tekniker til genetisk manipulation
  • 1,3-dimethylbutylamine er et stof der er i familie med det forbudte methylhexanamine, og er dermed forbudt fra den 1. januar 2018. Stoffet kan i øvrigt findes i nogle kosttilskud
  • Cannabidiol er taget af listen. Planteudvundet cannabidiol kan dog indeholde både store og små koncentrationer af det forbudte stof THC, og vil i dette tilfælde tælle som en positiv test
  • Alkohol er helt fjernet fra den forbudte liste. De fire internationale organisationer der har holdt hårdt på at opretholde alkohol som et forbudt stof, har dog mulighed for fortsat at forbyde alkohol indenfor rammerne fastsat af WADA

Ændringer i overvågningsprogrammet

Overvågningsprogrammet, det såkaldte Monitoring Program, er brugt af WADA til at efterforske og holde øje med brugen af stoffer, der muligvis bliver misbrugt. Disse stoffer bliver ofte tilføjet til den forbudte liste efter en lang periode med undersøgelser.

Nyligt tilføjet i overvågningsprogrammet er Bemitil og Hydrocodone. Førstnævnte overvåges både i og udenfor konkurrence, imens sidstnævnte kun overvåges i konkurrence.

Til gengæld er Mitragynine og Telmisartan taget ud af overvågningsprogrammet.

Den forbudte liste gælder over hele verden og for alle sportsgrene der er registreret under World Anti-Doping Code (WADC). Hvert år bliver alle medlemmer inviteret til at kommentere og foreslå ændringer, hvorefter den endelige liste bliver offentliggjort af WADA tre måneder før ændringerne træder i kraft.

Hele WADAs forbudte liste for 2018 kan ses her.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply